Pirtumies

Kieltolain pitkä varjo – 100 vuotta kieltolain alkamisesta

Hyvä päevä toevotukse vaa kaikil.  Suurimmal osal varmastenki ole semne pual tuttuki ja nimi o impola jarmo, jos se jotta kiinnosta.  Olen tutkin noit kialtolai asiot ja ko ne liittyvä jonkuverra tän mannervede rannoil ja ko munki juuren o tiämä näilt nurkilt peräsi, ni o niist sit sillailki iha kiva tääl teijä juhlisan kertto. Tämä Viku, ko täsä tarinas o äänes, ni ol mu faarin ja vanhemma ihmsse hänekki varmaste muistava. No ni  kylmar tämä tähä alotukseks jo riittäki.

Artikkelisarja: Kieltolain pitkä varjo

Kieltolain pitkä varjo, osa 1

Lue, mitä vanha salakuljettaja Viku Pirtumies Pyhärannasta muistelee.
Kirjannut Jarmo Impola, raumasta suomentanut Timo Ernamo.

Nyt kesäkuun alussa tuli täyteen 100 vuotta kieltolain täytäntöön panosta. Venäläisten touhuja sekin alkujaan. Sieltä ovat monet muutkin riesat lähtöisin, kuten sudet…

Lue koko artikkeli: Kieltolain pitkä varjo, osa 1

Kieltolain pitkä varjo, osa 2

20-luvun alku oli otollista aikaa liiketoimille. Riskit olivat olemattomat, pirtulaivoja tuli ja meni ja maissakin liiketoimet luistivat, kunhan vain oli kavereita hoitamaan vähittäismyyntiä ja kavereitahan minulla riitti.

Lue koko artikkeli: Kieltolain pitkä varjo, osa 2

Kieltolain pitkä varjo, osa 3

Aina toisinaan ajauduttiin kahnauksiin poliisin kanssa ja toki siinä vähän ammuttiinkin. Hankin itsellenikin aseen, saksalaisen browningin. Kooltaan pyssy oli sellainen, että mahtui vielä taskuun, mutta en minä juuri koskaan sitä tullut käyttäneeksi, enemminkin vähän pelkäsin aseita. Liikkeellä oli myös venäläisiä naganeita, saksalaisia mausereita ja walthereita, nämä nyt ensimmäisenä mieleen tulevat. Poliisien kanssa nahistellessa nyt lähinnä peloteltiin. Ammuttiin ilmaan, ei kohti.

Lue koko artikkeli: Kieltolain pitkä varjo, osa 3

Kieltolain pitkä varjo, osa 4

Kieltolaki päättyi 5.4.1932 klo 10.

Salakuljetus jatkui niin kuin ennenkin. Alkon myymä viina oli niin kallista, että ihmiset mielellään ostivat pirtua, kun samalla rahalla sai viina puolet enemmän. Jäi siitä silti itsellekin hyvä siivu rahaa.

Lue koko artikkeli: Kieltolain pitkä varjo, osa 4

Lisämateriaalia

  • Musiikkia kieltolain tiimoilta: Suomen alkoholikieltoa pilkattiin 1920- ja 30-lukujen kupleteissa avoimesti. Niissä virtasi viina kuin alkoholipoliittisesta poikkeustilasta ei olisi tietoakaan. Tutustu lauluihin täällä.
  • Kieltolaki kirvoitti kansan katkeruuden, lue Tuomo Olkkosen artikkeli täältä.
  • Kieltolain aikaan (1919-32) ”varpusia” eli pirtukanistereja myytiin ympäri Suomea. Katso filminkatkelmassa kaupankäynnistä Porissa täältä.
  • Oy Alkoholiliike Ab eli Alko avasi ensimmäisen liikkeensä kieltolain päätyttyä vuonna 1932. Vuoden 1935 uutisfilmi kertoo, miten poliisi valvoo järjestystä janoisten helsinkiläisten jonottaessa Alkon myymälään sateesta piittaamatta. Katso lyhytfilmi täältä.
  • Mykkäelokuva ”Myrskyluodon kalastaja”. Erkki Karun ohjaamassa mykkäelokuvassa Myrskyluodon kalastaja (1924) kalastaja Eerik Storm (Wilho Ilmari) on vaarassa menettää kotimökkinsä ja suostuu rahaa saadakseen salakuljettajien luotsiksi. Käsikirjoitukseen sisältyy dokumentinomainen montaasijakso, joka kuvaa salakuljetetun pirtun leviämistä Suomessa. Katso elokuva kokonaan täältä.