Rikos-Kniga-kilpailun voittaja on kansainvälisen tason jännitysromaani

24.1.2017

Rikos-Kniga-kilpailun voittajaromaaniksi on valittu Liina Putkosen Jäätynyt tyttö, jota raati kuvailee kansainvälisen tason jännitysromaaniksi ja armottomaksi kuvaksi ajastamme. Johnny Kniga julkaisee romaanin vuoden 2018 aikana. Kustannussopimuksen lisäksi Putkonen saa palkinnoksi 8 000 euroa.

Raadin lausunto:

Jäätynyt tyttö on hätkähdyttävä romaani. Se kuvaa täysin mahdollista tapahtumaketjua meidän ajassamme, meidän maassamme. Se pysähdyttää ajattelemaan.

Putkonen maalaa eteemme kuvia arkipäivän rasismista, nykyperheiden ongelmista, poliittisista ja uskonnollisista hankauksista. Ja tekee tämän hirvittävän henkirikoksen selvittämisen ohessa. Tapahtumaketju ei ole totta, mutta se voisi olla. Vaikka se ei tapahtuisi sinulle tai minulle, se voisi tapahtua naapurille. Putkosen rakentama peili on armoton.

Laajempana joukkona meidät kaikki kuitenkin armahdetaan: kaiken takana voikin olla vain raiteiltaan vinksahtanut yksilö tai kaksi. Ei ole ideologiaa, ei vihaa ihmisryhmää kohtaan. On vain valtava musta aukko, ihmisen sisällä.

Siinä missä kilpasisarensa kirjoittivat mainiota ainesta kotimaiseksi jännitysromaaniksi, onnistui Liina Putkonen hyppäämään suoraan kansainväliselle tasolle. Sillä sellainen Jäätynyt tyttö on, laajasti eurooppalaisessa mielessä: ajankohtainen ja jännittävä, ajatuksia ja kysymyksiäkin herättävä. Ihmisen kokoista tarinaa, kohti katsottavaksi.”

Rikos-Kniga järjestettiin kolmivaiheisena kilpailuna, jonka karsintoihin osallistuttiin juonitiivistelmällä. Alkukilpailuun osallistui lähes 300 tekijää, joista jatkoon valittiin kahdeksan kilpailijaa. Semifinaalissa tekijät kirjoittivat raatilaisten mentoroimina laajemman juonitiivistelmän ja katkelman tulevasta kirjastaan. Loppukilpailuun valittiin kolme tekijää, jotka kirjoittivat raatilaisten edelleen ohjaamina lopullisen romaanin aiemmin tekemänsä työn pohjalta.

Muut finalistit olivat Saara Konttinen teoksellaan Manilla Delivery ja Tuire Malmstedt teoksellaan Venhe, vie syvälle. Kumpikin saa 1 000 euron tunnustuspalkinnon.

Liina Putkonen on Kaksplus-, Koululainen- ja Villivarsa-lehtien toimituspäällikkö. Aiemmin hän on työskennellyt toimittajana muun muassa Ilta-Sanomissa ja sanomalehti Kalevassa. Jäätynyt tyttö on hänen esikoisromaaninsa.

Raadin puheenjohtajana toimi Johnny Knigan kustantaja Jaakko Pietiläinen ja sihteerinä kustannustoimittaja Timo Ernamo. Muut raadin jäsenet olivat WSOY:n käännetyn kaunokirjallisuuden ja asiaproosan kustantaja Henrikki Timgren, elokuvakäsikirjoittaja Jari Olavi Rantala, toimittaja Maria Veitola ja muusikko Aino Venna.

Lisätiedot:
Jaakko Pietiläinen | kustantaja | Johnny Kniga
0400 781 348 | jaakko.pietilainen@johnnykniga.fi

Timo Ernamo | kustannustoimittaja | Johnny Kniga
040 518 6708 | timo.ernamo@johnnykniga.fi