Johnny Knigan syksyn 2024 kirjat on julkistettu

16.4.2024

Tulevan syksyn elämäkertoihin kuuluvat mm. Lisa Marie Presleyn, Palefacen ja kuningatar Elisabet II:n hovissa palvelleen suomalaissisäkön tarinat. Perehdymme myös katujengi-ilmiöön Suomessa ja päädymme Venetsian kujille 1500-luvulla eläneen kurtisaanin jäljissä. Jo Nesbøn ja Niina Revon romaaneissa läheiset kääntyvät toisiaan vastaan.

Tietokirjallisuus

Viime vuonna menehtyneen Lisa Marie Presleyn postuumi muistelmateos ilmestyy kansainvälisenä julkaisupäivänä lokakuussa. Kirja koostuu Presleyn kertomuksista, joita hänen tyttärensä Riley Keough on täydentänyt omien muistojensa pohjalta. Syvästi liikuttava teos on paitsi kaunis kuvaus äidin ja tyttären suhteesta myös intiimi katsaus koko Elvis Presleyn perheeseen.

Maire – Hänen Majesteettinsa palveluksessa kertoo Maire Lankisesta, joka lähti 1960-luvulla Englantiin piikomaan, ja päätyi kuningatar Elisabet II:n hoviin ainoaksi ulkomaalaiseksi sisäköksi. Lankinen on tehnyt kirjan yhdessä poikansa Nazzareno Sifon kanssa.

Miska Rantasen Paleface – Protestilaulaja kertoo, miten keskiluokkaisessa kodissa kasvaneesta Karri Miettisestä tuli paitsi yksi Suomen arvostetuimmista rap-artisteista myös väsymätön vasemmistoradikaali ja kulttuurin moniheittäytyjä.

Lloyd Libison ja Lamppu Laamasen Lloyd Libiso – Pää edellä kertoo Inttistoorien ja Ylen suosikkijuontajan seikkailuista, aikuistumisesta ja raitistumisesta.

Crystal Hefner muutti parikymppisenä Playboy-kartanoon ja päätyi 60 vuotta itseään vanhemman Hugh Hefnerin viimeiseksi vaimoksi. Kirjassaan Lupasin puhua pelkkää hyvää – Playboy-lesken selviytymistarina Crystal Hefner kertoo vuosien vaikenemisen jälkeen, mitä kartanon suljettujen ovien takana todella tapahtui.

Anne Kantolan, Jecaterina Mantsisen ja Omos ”Opa” Okohin Kuin veljet – Totuus Suomen katujengeistä on poikkeuksellinen tietokirja, jota varten on haastateltu toista kymmentä poliisin katujengiläiseksi määrittelemää nuorta miestä. Ääneen pääsevät myös heidän läheisensä, viranomaiset ja muut asiantuntijat.

Jari Raappanan ja Janne Huuskosen Bandiitti kertoo Bandidos MC:n entisen presidentin elämästä kerhossa ja sen ulkopuolella.

Mibi – Paha poliisi on Jeanette Björkqvistin kirjoittama, Mikael Runebergin kertomaan pohjautuva tositarina Runebergin ajoista huumepoliisina ja Jari Aarnion alaisena, joka tuomittiin virkarikoksista vuonna 2016.

Vartti Isbergin, Rami Mäkisen ja Omos Okohin Verikosto – Mustalaisjohtajan elämä on dokumentti synkästä koston kierteestä Suomen romaniyhteisössä.

Antropologi ja ihmisoikeusaktivisti Sonja Sirviö ja kenialainen entinen huippu-urheilija Frank Wanyama kertovat tarinansa yhdessä Taneli Tuokon kanssa kirjoittamassaan kirjassa Rakkaus oikeusmurhan varjossa. Wanyama tuomittiin syyttömänä 15 vuodeksi vankilaan ja hän joutui yhteen maailman pahamaineisimmista vankiloista, Kamitiin.

Teoksessaan Veronica Francon syntinen työ Meri Parkkinen uppoutuu 1500-luvun Venetsiassa toimineen kurtisaanin ja runoilijan elämään ja pohtii, mitä Francon tarina kertoo meille seksityöstä ja naisen asemasta myös meidän ajassamme.

Strategi – Kari Neilimon ura ja elämä -teoksessa Sanna Seiko Salo kuvaa SOK:n entisen pääjohtajan, Kari Neilimon urapolkua arvostetuksi yritysjohtajaksi, ja keinoja, joilla hän nosti maalaisosuuskaupan markkinajohtajaksi.

Kultaturbo – Suosikki-lehden tarina on Laura Frimanin ja Mikko Mattlarin kokoama nostalgiatrippi vuosikymmeniin nuorisolehden seurassa ja kulisseissa.  

Turun piispa Mari Leppäsen Hidas matka valoon – 25 kertomusta joulun odotukseen johdattaa kohti kiireetöntä joulua.

Kaunokirjallisuus

Niina Revon Miehesi on minun aloittaa uuden Rikos ja rakkaus -dekkarisarjan, jossa tarinoiden taustalla on intohimorikos.

Jo Nesbøn Kylän kuningas on trilleri veljesten välisestä valtataistelusta. Se on itsenäinen jatko-osa ylistäviä arvioita keränneelle Valtakunta-romaanille (2020).

Linjalla-sarja jatkuu kolmannella osalla, Lähettäjä tuntematon. Värikylläisen ja vetävän dekkarin kirjoittajaparina on Lisa Bjerre ja Susan Casserfelt.