Johnny Kniga julkaisee ”metallijumala” Rob Halfordin omaelämäkerran

14.4.2020

Englantilainen Judas Priest valoi varhaisvuosinaan metallimusiikin perustuksia ja on säilyttänyt asemansa yhtenä kaikkien aikojen suosituimmista metalliyhtyeistä vielä 50 vuotta perustamisensa jälkeen.

Yhtyeen keulahahmo on legendaarinen Rob Halford. Faneiltaan lisänimen ”Metal God” saanut Halford kertoo syksyllä 2020 ilmestyvässä avoimessa omaelämäkerrassaan Tunnustan (Confess) elämänsä tähtihetkistä ja kamppailuista. Hän puhui homoseksuaalisuudestaan julkisesti vasta 1990-luvun lopussa.

Rob Halfordin tunnistettava lauluääni loi normit klassiselle metallilaulamiselle. Johnny Knigan kustantaja Jaakko Pietiläinen muistuttaa, että Halfordin tarina on vertaansa vailla muutenkin kuin hänen laulajan uransa osalta.

”Metallijumala on nimensä mittainen mies musiikillisesti, mutta hänen tarinansa kurottaa kauemmas kohti moniarvoista maailmaa. On kunnia kustantaa sellainen tarina.”

Halford oli luomassa metallikulttuuria myös ulkomusiikillisesti. Räväkästä ja suoraan homoklubeilta tuodusta ulkoasustaan huolimatta Halford joutui elämään kaapissa uransa huippuvuodet lääkiten kasvavaa ahdistustaan sekalaisella päihdecocktaililla. 

Normeja toisaalta luoneen mutta myös niiden vankina eläneen Judas Priest -laulajan omaelämäkerrasta kasvaa universaali tarina itsensä hyväksymisestä.