Mikko-Pekka Heikkinen

Mikko-Pekka Heikkinen on Helsinkiin sopeutunut kainuulainen, toimittaja ja kirjailija. Hän syntyi Kajaanissa vuonna 1974, kasvoi Suomussalmella ja opiskeli filosofiaa ja viestintää Helsingin yliopistossa. Heikkinen on työskennellyt toimittajana Helsingin Sanomissa vuodesta 1998. Juttuja hän kirjoittaa mielellään luonto- ja elokuva-aiheista.

Heikkisen esikoisteos Nuorgamin Alkon tuho – Ja muutama erätarina (2010) sisältää lennokkaita ja absurdeja tarinoita, joissa mies kaivaa itselleen pesän täytettyyn karhuun, paasaa pitkien kalsarien hienoudesta ja himoitsee koskematonta metsää kuin naista.

Heikkisen esikoisromaanista Terveiset Kutturasta (2012) muodostui yksi kirjavuoden ilmiöistä. Sotakirjallisuus- ja populaarikulttuuriviitteitä vilisevässä teoksessa yhdistyvät huumori ja yhteiskunnallinen kritiikki, kun Lappi julistaa sodan Etelä-Suomelle. Seuraava romaani Jääräpää (2014) on hevimetallin sävyttämä, romanttinen tragikomedia syrjä-Suomen kurimuksesta, ja kolmas Lappi-romaani Poromafia (2016) kertoo rikollisen moottorikelkkajengin ja cosa nostra -henkisen paliskunnan törmäyksestä Utsjoen tuntureilla. Kirjasta on kuvattu kansainvälinen tv-sarja, joka tulee ulos vuoden 2023 aikana. Sen pääosissa nähdään muun muassa Samuli Edelmann, Anna-Maija Tuokko ja Mikael Persbrandt.

Lapin jälkeen Heikkinen siirsi katseensa Helsinkiin. Betoniporsas (2018) kertoo kriisistä Kaivopuistossa, josta tulee maakuntien kaatumisen jälkeen pakolaisleiri maaltamuuttajille. Sähkömiehessä (2020) uusperheen isä vetää päälleen mustat trikoot ja taistelee öisin ilmaston puolesta. Ekoterroristi vai supersankari – lukija päättäköön.

Heikkisen tarinankerrontataitoja on rinnastettu Arto Paasilinnaan ja Veikko Huoviseen. Tapaa kirjoittaa vetävän elokuvamaisesti on kehuttu muun muassa Helsingin Sanomissa uusimman romaanin Norppaöljyn (2022) arvostelussa. Kirja kertoo valtataistelusta Helsingissä, jonka napajäiden romahdus on hukuttanut.

Lue lisää