Arto Luukkanen

Arto Luukkanen (s. 1964) on Helsingin yliopistosta väitellyt teologian tohtori, jonka tutkimustyö on kohdistunut laaja-alaisesti Venäjän ja Neuvostoliiton historiaan sekä sen nykypäivän politiikkaan.

Luukkasen tutkimustyö on luolteeltaan monitieteellistä ja on ankkuroitunut kansainväliseen Russian Studies -perinteeseen. Väitöskirja (1994) The Party of Unbelief. The Religious Policy of The Bolshevik Party, 1917-1929 kuten myös hänen vuonna 1997 kirjoittamansa monografia The Religious Policy of The Stalinist State, 1929-1938 perustuivat neuvostoliittolaisiin arkistolähteisiin ja herättivät kansainvälisesti runsaasti positiivista mielenkiintoa.

Suomen kielellä Luukkanen kirjoitti vuonna 2001 julkaistun monografian Hajoaako Venäjä? Venäjän valtiollisuuden kehitys 862-2000. Kirjassa tutkittiin Venäjän valtiollisuuden merkitystä kautta aikojen ja pohdittiin silloin Venäjää uhkaavan hajoamisen vaikutusta sekä Putinin luoman ”sekurokratian” roolia.

Vuonna 2004 julkaistussa teoksessa Neuvostojen maa. Neuvostoliiton historia 1917-1991 kerrattiin suomalaisille lukijoille NL:n historiaa, sen ideologiaa, politiikkaa ja merkitystä.

Vuosina 2005-2006 Luukkanen oli Joensuun yliopistossa johtamassa CBU – Cross-Border University konsortiota, jonka jälkeen hän sai vakituisen viran Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtorina Helsingin yliopistossa.

Haluan yhdistää vankkaan perustutkimukseen ankkuroidun tiedon ja laajemmillekin piireille tarkoitetun tiedonvälityksen; tarkoituksenani antaa suomalaisille lukijoille ymmärrettävää infoa suuren naapurin mielenkiintoisesta menneisyydestä ja kiehtovasta nykypäivästä.”

Vapaa-aikanaan Luukkanen harrastaa perunanviljelystä ja hirvenmetsästystä.

Lue lisää