Pekka Jaatinen

Raahelainen Pekka Jaatinen (s. 1966) tunnetaan sotahistoriallisista romaaneista, joiden aiheet ovat olleet joko vaiettuja tai muuten vähemmän tunnettuja. Hän on ainoa suomalainen kirjailija, joka on kirjoittanut Lapin sodasta kokonaisen romaanisarjan. Myös Lapin sotaa edeltänyt Suursaaren taistelu on Jaatisen käsissä saanut ensimmäisen romaanitoteutuksensa.

Kalpeat sotilaat -romaanissaan Jaatinen nosti päivänvaloon sotaveteraanien huumeongelman. Varjo 1917–1918 -romaani kertoi Raahen kahakasta Suomen sisällissodassa ja pahamaineisesta vankileiristä, joista ei aiemmin ollut kirjoitettu romaania. Jaatinen on myös ensimmäisen suomalaisen sukellusvenesotaromaanin kirjoittaja. Suomussalmi 1939–40 -romaanissa Jaatinen valottaa sotahistoriassamme glorifioidun Raatteentien taisteluja edeltävät tapahtumat. Torpedo-romaani paljasti ammattinyrkkeilymaailman likaisen pelin.

Romaaneissaan Jaatinen käyttää näkökulmatekniikkaa. Näin lukija pystyy kokemaan tapahtumat eri osapuolten silmin. Esimerkiksi Lapin sota -sarjaansa varten Jaatinen haastatteli lähes sataa veteraania, niin suomalaista kuin saksalaistakin. Lopputulos näyttää, että sota ei ole vain suurmiesten historiaa, vaan yksittäisten ihmisten todellisia kokemuksia. Jaatinen tekee kutakin romaaniaan varten huolelliset taustatyöt. Historiallinen kivijalka luo romaaneihin lähes dokumentaarista uskottavuutta.

Kriitikot ja lukijat ovat kiitelleet Jaatisen romaaneja erityisesti toiminnan kuvauksista, niin sotakentillä kuin nyrkkeilykehässä. Kirjailija itse arvostaa eniten sotaveteraaneilta saamaansa hyvää palautetta, joka kiteytyy parhaiten reservin kapteenin Arvo Ruonaniemen (1912–2014) sanoin: ”Pekan kirjat ei oo mitään länkkäreitä, vaan ne on sotaa niin kuin se oli.”

Lue lisää